Helaas is carrot- of wortelcake niet bepaald gezond te noemen door de ruime hoeveelheid suiker en tarwebloem die erin zit; om over de ‘creamcheese’ nog maar te zwijgen. Tijd voor een gezondere versie dus; wortelcake 2.0!
Ik heb gekozen voor volkoren boekweit- en havermeelmeel in plaats van tarwebloem. De wortel, bananen en rozijnen geven de cake de nodige zoet- en smeuïgheid. De toevoeging van citroen en de koekkruiden zorgen voor een heerlijk kruidige cake! Oh, en deze cake is ook nog eens vrij van noten. Op zoek naar nog meer uitdaging? Probeer dan ook eens deze ‘raw’ variant!
P.S. Deze cake is niet heel zoet. Ben je een zoetekauw? Dan kun je nog wat extra zoetheid toevoegen (zie tip).
Ingrediënten (voor 12 plakjes/cakeblik van 25 cm):
- 125 gram boekweitmeel
- 100 gram haver- of amandelmeel
- 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel koek- of speculaaskruiden
- 1 theelepel vanillepoeder
- 1/2e theelepel gemberpoeder
- 1/2e theelepel zeezout
- 2 biologische eieren
- 2 (medium-grote) rijpe bananen (liefst met zwarte spikkeltjes)
- 80 ml haver- of amandelmelk
- 2 eetlepels extra vierge kokosolie (of biologische grasboter)
- 50 gram pompoenpitten (of walnoten)
- 80 gram biologische rozijnen
- 1 biologische citroen
- 250 gram wortel (ongeveer 2 flinke)
- 2 eetlepels kokoschips/geraspte kokos
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Schraap en rasp de wortels met behulp van een vierkante rasp of keukenmachine en zet dit even aan de kant
- Roer het boekweit- en havermeel, bakpoeder, kaneel, koekkruiden, gemberpoeder, vanille en zeezout in een kom door elkaar
- Prak in een andere kom de bananen en voeg de (gesmolten) kokosolie, eieren, havermelk toe en mix tot een glad mengsel
- Mix het natte mengsel door het droge mengsel totdat er een egaal beslag ontstaat
- Rasp de helft van de schil van een biologische citroen en voeg dit, samen met 1 eetlepel vers citroensap, de pompoenpitten, rozijnen en geraspte wortel toe aan het beslag. Meng alles goed door elkaar. Niet zoet genoeg? Zie de tip hieronder
- Vet een cakevorm van 25 cm in of bekleed hem met bakpapier en doe het beslag in de cakevorm. Bestrooi het beslag met de kokos en zet de cake in de oven
- Dek de cake na ongeveer 10 minuten baktijd af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de kokos verbrandt. Bak de cake nu nog ongeveer 60-80 minuten totdat de cake gaar is (controleer dit met een satéprikker; deze moet er schoon uitkomen). In totaal moet de cake dus 70 tot 90 minuten in de oven afhankelijk van je oven
Tips:
- Wil je de cake zoeter? Voeg dan 3-5 gepureerde Medjoul dadels of 2-4 eetlepels ahornsiroop, dadelstroop of kokosbloesemsuiker toe aan het beslag.
- Glutenvrij? Maal je eigen havermeel van glutenvrije havervlokken of gebruik amandelmeel.
- Notenvrij? Gebruik havermeel en havermelk voor een 100% notenvrije variant.
- In plaats van banaan kun je ook 10 geprakte Medjoul dadels gebruiken.
- Vervang de citroenschil ook eens door sinaasappelschil en de rozijnen door gedroogde cranberry’s of fijngesneden Medjoul dadels; heerlijk!
- Elke oven is anders; houd de cake dus goed in de gaten.
- Open het ovendeurtje liever niet te vaak, zeker niet in het begin van het bakproces; dit kan ervoor zorgen dat je cake niet goed rijst.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: Raw Carrot Cheesecake |
Pingback: De lekkerste Sint recepten |
Pingback: De lekkerste Paas recepten |